El programa de La Marató de TV3 tanca amb un marcador de 9.550.109 euros

el

Text – Redacció-TVC. Fotos – TVC-Ajuntament de Sitges-Albert Roca.

La 22a edició de La Marató de TV3, dedicada a les malalties neurodegeneratives, va aconseguir un nou èxit de participació social i una recaptació de 9.550.109. Aquesta és la xifra que indicava el marcador quan, a la 1.15 de la matinada, Núria Solé i Roger de Gràcia van acomiadar el programa.

Foto TVC
Foto TVC

Durant més de 15 hores, els milers de donatius dels ciutadans i la intensa mobilització social que es va desplegar al voltant de La Marató van permetre assolir aquesta suma de recursos, que es destinarà a la recerca sobre les malalties neurodegeneratives. La xifra és provisional, ja que s’incrementarà fins al 31 de març, quan es farà el tancament definitiu d’aquesta edició.

15 hores de divulgació, sensibilització i entreteniment

A les 8 del matí, Catalunya Ràdio ha donat el tret de sortida a La Marató 2013 amb una edició especial d’”El suplement”, conduït per Sílvia Cóppulo. L’espai ha recollit la participació dels primers testimonis d’afectats i de metges especialistes en aquestes patologies, així com actuacions musicals. A més d’acostar-se a algunes de les activitats que la ciutadania ha organitzat per a La Marató, el programa radiofònic ha estat present quan s’han obert les primeres línies telefòniques a Fira de Barcelona i els ciutadans han començat a trucar al 905 11 50 50. A les 10 en punt, la sintonia de La Marató de TV3 obria l’espai televisiu de la mà dels periodistes Núria Solé i Roger de Gràcia.

La divulgació sobre les diferents malalties neurodegeneratives ha estat un punt clau en aquesta edició. Metges i especialistes han exposat els mecanismes que les provoquen i quines són les seves conseqüències. En aquest vessant divulgatiu van tenir un paper central les accions que es van fer al plató per explicar conceptes com ara les connexions neuronals, l’adquisició i pèrdua de la memòria, la importància crucial d’un diagnòstic precoç o què produeix les malalties neuromusculars. Aquestes accions van tenir la participació d’actors de l’Institut del Teatre i d’actors de les sèries “La Riera”, “Kubala, Moreno i Manchón” i “Polseres vermelles”.

Un altre dels eixos característics de La Marató és la sensibilització. Enguany el programa ha apostat fermament per la cara més humana de les malalties com a eina per donar a conèixer el major nombre possible de patologies neurodegeneratives. D’aquesta manera, al voltant de 40 persones afectades van oferir el seu testimoni en directe, en molts casos acompanyats pel seu entorn familiar, on les malalties exerceixen un fort impacte.

Testimoni de Joel Quesada i la seva mare Olga Civit. Foto TVC.
Testimoni de Joel Quesada i la seva mare Olga Civit. Foto TVC.

Divulgació i sensibilització s’han combinat al llarg del dia amb una gran dosi de música, espectacle i entreteniment. La nova banda de La Marató, Se Atormenta una Vecina, ha posat la sintonia a les 15 hores del programa amb el seu particular toc teatral i humorístic.

Gran part dels artistes que han participat en el disc de La Marató 2013 van passar per l’escenari per interpretar els temes inclosos en el compacte. El disc, que es va posar a la venda únicament l’1 de desembre, va vendre 200.000 unitats. Diumenge els espectadors van gaudir de les actuacions en directe d’Estrella Morente i Lluís Llach, Santiago Auserón, Blaumut, Enric Verdaguer o The Mamzelles, entre d’altres. A la música s’han sumat espectacles de dansa, de circ o de màgia protagonitzats pel Circ Raluy, de Mr. Snow o “The Hole”, per posar alguns exemples.

Estrella Morente. Foto TVC.
Estrella Morente. Foto TVC.
Oh Happy Day. Foto TVC.
Oh Happy Day. Foto TVC.

Catalunya s’ha mobilitzat intensament per La Marató

El dia va ser intens dins del plató, però també arreu de Catalunya, on la societat va protagonitzar  un moviment participatiu de gran força.  Es van celebrar  més de 2.000 activitats populars per iniciativa d’entitats i col·lectius de tot tipus, que des de les 41 comarques catalanes han volgut sumar el seu esforç per impulsar la recerca en les malalties neurodegeneratives.

Sitges es va omplir en el concert d'Ars Mèdica per La Marató de TV3. Foto - Ajuntament de Sitges.
El Palau Maricel de Sitges es va omplir en el concert d’Ars Mèdica per La Marató de TV3. Foto – Ajuntament de Sitges.

El programa va connectar amb una trentena d’aquestes activitats, que han donat testimoni de l’entusiasme que desperta aquest projecte entre la ciutadania.

La Marató va mobilitzar molts professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio que s’han desplaçat als llocs on es duien a terme les activitats per viure-les en primera persona i explicar-ne els detalls. Un any més, els corresponsals de TV3 també han volgut portar La Marató arreu del món: Albert Elfa al Mar Mort, Toni Cruanyes a la torre Eiffel, Carles Costa al London Eye i Sergi Vicente a la Gran Muralla.

Cares conegudes del món de la cultura i l’esport també han mostrat la seva adhesió al projecte a través de les crides. El lema de La Marató d’aquest any, “La solidaritat no degenera”, ha estat entonat per veus tan diverses com les de Joan Manuel Serrat, Andrés Iniesta, Eduard Punset o Sílvia Pérez Cruz, estimulant així la participació social.

El programa també va connectar amb el Miniestadi, on es va jugar el tradicional partit de La Marató, que va enfrontar amistosament personalitats del món de l’esport, la televisió o el teatre. Alguns dels participants d’aquesta edició han estat Marc Márquez, Pol Espargaró, Julio Salinas, Alain Hernández, Gonzalo Miró… entre d’altres.

Foto Albert Roca.
Foto Albert Roca.

Les actualitzacions del marcador, 12 en total, van ser dels moments més emocionants del programa. Enguany es va repetir la fórmula d’actualitzar el marcador fora de plató de la mà de col·lectius que col·laboren en La Marató.

Per les 4 seus telefòniques del programa, Fira de Barcelona, Universitat de Lleida, Port de Tarragona i Palau de Congressos de Girona, van pasasr 2.400 voluntaris, que van atendre el miler de línies telefòniques del 905 11 50 50, el telèfon que ha canalitzat la solidaritat dels catalans.

El President de la Generalitat Artur Mas i la seva sra. Helena Rakosnik. Foto TVC.
El President de la Generalitat Artur Mas i la seva sra. Helena Rakosnik. Foto TVC.

 

Al llarg del dia, La Marató va mostrar l’efervescència d’aquests centres d’operació, especialment del més important, el de la Fira de Barcelona, on s’hi ha instal·lat un mural que els voluntaris i tothom que hi passava anava omplint amb reflexions sobre la solidaritat.

La Marató 2013, a les xarxes socials

Aquesta edició del programa ha tingut molta presència i un gran seguiment en les xarxes socials. Al llarg de les 15 hores de La Marató la pàgina de Facebook ha guanyat 3.110 nous seguidors i en aquests moments suma183.193 usuaris.

A Twitter s’han guanyat 2.864 seguidors durant l’emissió del programa i ara n’hi ha 39.220. En 24 hores s’han realitzat 28.748 piulades al hashtag #LaMaratóTV3. I durant l’emissió de La Marató de TV3 s’ha aconseguit ser trending topic a Espanya gràcies a la complicitat i la implicació de tota la comunitat de Twitter.

La destinació dels fons recaptats en La Marató 2013

La inversió en recerca dels fons recaptats a La Marató 2013 permetrà incidir directament en l’estudi en les malalties neurodegeneratives, mitjançant el finançament de projectes d’investigació.

Al febrer del 2014, la Fundació La Marató de TV3 obrirà la convocatòria d’ajudes a la recerca en el conjunt de les malalties neurodegeneratives, on els investigadors experts en aquestes patologies es poden presentar per optar al lliurament d’ajudes. La data concreta s’anunciarà a través dels mitjans de comunicació i del web www.tv3.cat/marato.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s