TVE Catalunya estrena aquest diumenge un espai sobre la col·lecció d’art del publicista Lluís Bassat, «Col·lecció Bassat d’art contemporani»

el

Text – Redacció-Premsa TVE Catalunya. Fotos – Premsa TVE Catalunya.

Aquest matí s’ha presenta al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona el programa «Col·lecció Bassat d’art contemporani» de TVE Catalunya, un programa basat en una idea del publicista Lluís Bassat que se centra en la seva col·lecció d’art privada.

foto familia

A la roda de premsa la Directora de RTVE Catalunya, Ana Maria Bordas, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte agraint tant a l’equip, com als pintors i al propi Lluís Bassat la implicació en aquest projecte de TVE. «Des de la vocació de servei públic de TVE creiem necessari presentar la col·lecció d’art del Lluís Bassat i posar-la a l’abast de l’espectador«. «És un programa que a més d’entretenir, mostra i forma a l’espectador i se centra en artistes d’aquí».

En la imatge Pepa Pérez, Ana Maria Bordas, Lluis Bassat i Soledad Gomis
En la imatge Pepa Pérez, Ana Maria Bordas, Lluis Bassat i Soledad Gomis

La Directora de RTVE Catalunya, a tall d’anècdota, ha explicat com va començar a gestar-se el programa: “Lluís Bassat va venir als estudis de TVE Catalunya a que li fessin una entrevista, me’l van presentar, i de seguida, em va mostrar la seva il·lusió i entusiasme per fer un programa de TV sobre els pintors de la seva col·lecció”

Lluís Bassat per la seva banda ha explicat que se li va ocorre la idea visitant exposicions d’artistes a altres països i veient que eren tractats d’una manera diferent que al nostre país, que a Barcelona s’exposen més artistes de fora que d’aquí. «Se’ns va ocorre que s’havia de fer alguna cosa, perquè els artistes contemporanis de Barcelona són tan bons com els de fora».

lluis bassat

Lluís Bassat també ha definit l’objectiu del programa: «Donar a conèixer a aquests artistes i fer un programa per a tothom, perquè els espectadors ho vegin, els hi agradi i fins i tot els hi entrin ganes de comprar un quadre». El publicista ha ressaltat la visió de l’Ana Maria Bordas de portar a terme aquest programa, «una visió del que ha de ser una televisió pública».

En el seu torn de paraula la Directora del programa, Sole Gomis, ha explicat que el que li va atraure d’aquest projecte és que es vehiculés a traves de la visió d’un col·leccionista, perquè la relació entre artista i col·leccionista és vertebral en l’art contemporani, i que es volgués apropar als artistes de manera íntima i veure un dia a la seva vida. Gomis ha agraït la participació dels artistes, «sense ells no haguéssim pogut fer el programa».

D’altra banda la realitzadora Pepa Pérez ha explicat como ha estat el repte de plasmar en imatges l’art i com parlar visualment de pintura, que és molt agraïda visualment però no deixa de ser una imatge estàtica. «Hem volgut fer el mateix que els pintors fan amb els seus quadres, dibuixar a l’artista i a les seves obres a través de la imatge».

COL·LECCIÓ BASSAT D’ART CONTEMPORANI

«Col·lecció Bassat d’art contemporani» està basat en una idea original de Lluís Bassat i pretén, sobretot, contribuir a divulgar figures remarcables de la creació actual, especialment la catalana, d’una manera distesa i entenedora. La constatació de que aquí, a més dels noms més reconeguts, hi ha un nodrit grup d’artistes de gran qualitat que sovint no tenen la projecció que mereixen és un fet que la sèrie voldria contribuir a corregir.

A «Col·lecció Bassat d’art contemporani» el publicista Lluís Bassat, que va començar la seva col·lecció a primers dels anys setanta, presenta una tria de vuit artistes del seu fons. Cada capítol constitueix l’apropament a la figura escollida des de tots els angles: personal, públic, creatiu,…

El programa, de producció pròpia de TVE, té una durada de 30 minuts i s’estructura en les següents seccions:

o Visita a l’estudi, per conèixer la quotidianitat dels artistes i la seva forma de treballar. Són ells els que ens mostren el seu lloc de treball, ens expliquen el procediment que segueixen, etc. A vegades tenim el privilegi de veure’ls pintar o els acompanyem a la recerca de temes per les seves obres. També trien les obres més representatives de la seva trajectòria per tal que en coneixem l’evolució i influències.

o Conversa amb Lluís Bassat. Lluís Bassat coneix, de fa anys, els artistes que formen part de la seva col·lecció. A la trobada s’evoquen records comuns, la biografia de l’artista o la seva visió de l’art contemporani, entre d’altres qüestions.

o Qüestionari. A partir de preguntes del conegut qüestionari Proust, adaptades a artistes plàstics, coneixem el tarannà més íntim de l’entrevistat.

o Mirar una obra d’art. L’artista a qui està dedicat el programa explica una peça que ha triat d’entre les de la Col·lecció Bassat. El criteri per fer-ho pot ser molt divers: perquè el tema li sigui proper, per amistat amb l’autor, per contrast amb els seus paràmetres creatius…

o Consell de Lluís Bassat. Com a col·leccionista, Lluís Bassat coneix tots els factors relacionats amb l’art contemporani. A partir dels seus primers consells sobre com començar una col·lecció, en programes successius ens parla del fet de comprar quadres a una galeria o en una subhasta, ens explica què és la obra gràfica o com emmarcar una peça.

El gruix d’entrevistes del programa s’ha rodat a la Nau Gaudí de Mataró, un meravellós espai de 1878, on la Fundació Carmen i Lluís Bassat ha exposat als artistes de la sèrie.

CAPÍTOLS DE «COL·LECCIÓ BASSAT D’ART CONTEMPORANI»

Eduard Arranz-Bravo – L’artista de gran èxit als Estats Units
Artista comentat: Joan Ponç, Suite al·lucinacions II – Cap negre
Recomanació de Lluís Bassat: «Com començar una col·lecció»

Eduard Arranz-Bravo i Lluís Bassat

El nostre programa va ser el primer equip de televisió en entrar al nou estudi d’Eduard Arranz-Bravo. Es tracta d’un impressionant espai, obra de l’arquitecte Jordi Garcés. Pel pintor és com un temple en el que no només ens deixa entrar sinó també filmar-lo mentre pinta.

En el repàs a la seva trajectòria, evoca la seva col·laboració artística amb Rafael Bartolozzi, la seva participació a la Biennal de Venècia o els seus anys a Nova York.

Xavier Serra de Rivera – El gran artista figuratiu català
Artista comentat: Joaquim Sunyer, Nu del mirall
Recomanació de Lluís Bassat: «Com comprar a una galeria»

Serra de Rivera treballa en un univers força íntim: ocupa el mateix estudi de fa dècades i, a les parets, pengen retrats de persones a les que coneix bé. També, nombrosos autoretrats. Per l’artista ell mateix és un subjecte pictòric que sempre té a ma i que, a més, coneix molt bé.

Francesc Artigau – El pintor de la gent
Artista comentat: Zush, Tesodro
Recomanació de Lluís Bassat: «Com comprar a una subhasta»

A Francesc Artigau el vam acompanyar al Mercat de Santa Caterina per veure com prenia anotacions per un gran tríptic. Ja a l’estudi, vam seguir com hi treballava: la tria de colors, la manera de donar volum a les figures. I vam tornar a l’estudi quan estava acabat.

Rafael Armengol – L’artista del color i la llum
Artista comentat: Juan Genovés, Ámbito de la extensión
Recomanació de Lluís Bassat: «Com emmarcar una obra d’art»

A Rafael Armengol el vam anar a veure a la seva població nadiua de Benimodo, a l’Horta valenciana. Allà va explicar-nos la seva passió per investigar el món del color i vam conèixer la seva personalíssima tècnica creativa. La singularitat del seu procés ve donada, diu, pel fet de viure sense gaires influències externes.

Gerard Sala – El pintor de la levitat
Artista comentat: Moisès Villèlia, Bèstia II
Recomanació de Lluís Bassat: «Com comprar a un artista»

Gerard Sala té l’estudi a Sant Joan de les Abadesses. El vam acompanyar en el seu passeig a la vora del riu, a la recerca de motius i emocions. Càmera fotogràfica al coll capta motius que, d’una manera o altre, recupera després a les seves obres. També ens mostra el que, per ell, és una obra més, l’estudi. Allà tenen lloc reservat els seus admirats Monet, Rotko i Miró.

Artur Heras – L’artista que fa volar la imaginació
Artista comentat: Andreu Alfaro, Generatriz III
Recomanació de Lluís Bassat: «Obra gràfica»

Artur Heras té dos estudis: un, al terrat de casa seva, abocat a l’horta valenciana, acull la seva tasca com a dissenyador gràfic i il·lustrador. L’altre, al soterrani, el dedica a la creació pictòrica. També a la conservació de la seva obra, amb fortes influències d’inspiració literària.

Miquel Vilà – L’home de la intimitat
Artista comentat: Manolo Hugué, Bust de dona
Recomanació de Lluís Bassat: «Com restaurar una obra»

Al centre de Barcelona, Miquel Vilà ens va remarcar la seva passió per pintar la realitat, després d’uns inicis amb influències del surrealisme. Vilà considera que el gènere més difícil és el retrat, i s’hi encara davant les nostres càmeres.

Manel Boix – L’artista del detall
Artista comentat: Joan Brotat
Recomanació de Lluís Bassat: «Com mirar una exposició»

Manuel Boix va néixer i viu a L’Alcúdia. Allà ens mostra la seva intervenció a la cúpula de la Casa de Cultura i, a l’estudi, veiem com la seva creativitat es reparteix en diverses tècniques: el dibuix –és Premio Nacional–, la pintura i l’escultura.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s