El Redford Center, Jeremy Irons i el Príncep de Gal·les protagonistes del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient

Text – Redacció-FICMA

El Festival Internacional del Cinema del Medi Ambient (FICMA) celebra la seva 19a edició, del 5 a l’11 de novembre, amb 70 films que es projectaran a diferents espais de la ciutat de Barcelona.

En aquesta edició, com és habitual des de fa prop d’una dècada, el FICMA és una finestra del Sundance Film Festival i del Redford Center a España. Enguany ho farà amb l’estrena europea del documental WATERSHED (EEUU, 2012, 60′), dirigit por Mark Decena i produït i narrat per l’actor Robert Redford. Un treball que explica la gestió de l’aigua del riu Colorado des d’una visió poc localista i donant moltes solucions exportables a altres rius del món. (Mark Decena, director del documental, donarà una xerrada sobre ‘L’art com activisme’ a l’Institut d’Estudis Nord-Americans de Barcelona, el divendres 9 de novembre a les 19h)

Inauguració amb el Príncep de Gal·les

Sempre amb un missatge positiu, FICMA inaugurarà el festival amb HARMONY de Stuart Sender (Alemanya/Regne Unit, 2012, 90′), una espectacular producció estrenada mundialment a la primera edició del Sundance Film Festival celebrat a Londres.

Protagonitzat pel Príncep de Gal·les, el film és un poètic recorregut pel nostre planeta amb l’esperança de que l’home torni a viure en harmonia amb la terra. A mesura que la pel·lícula avança, l’espectador comprova com això sí és possible.

Entre les estrenes de la Secció Premiere, FICMA destaca els títols: TRASHED de Candida Brady (Regne Unit, 2012, 97′) amb la participació de l’oscaritzat actor Jeremy Irons. Es tracta de l’estrena al nostre país y del segon passi després de passar per la darrera edició del Festival de Cannes. Irons acompanya a l’espectador amb la seva presència al voltant del món conscienciant-nos dels residus que produïm i la necessitat vital de la seva gestió. Un impactant film amb música de Vangelis.

Un llargmetratge de ficció, estrenat també al Sundance Film Festival, amb unes bones crítiques i realitzat per un director emergent en el cinema independent.

Christopher Munch posarà la nota més mística amb LETTERS FROM A BIG MAN (EUA, 2011, 104’) desenvolupada dins un dels parcs forestals més importants dels EUA. La pel·lícula mostra una història de connexió amb la natura i les seves llegendes. Protagonitzada per l’actriu Lily Rabe (una de les actrius més reconegudes del moment), Jason Butler i Karen Black. Un film per a cinèfils.

FICMA suma aliances a Barcelona

El FICMA podrà veure’s a diferents espais de la ciutat de Barcelona entre el 5 i l’11 de novembre. Els 70 títols de la mostra es projectaran als Cinemes Girona, a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, a la Biblioteca de Catalunya, al Instituto d’Estudis Nord-Americans i a l’Espai Jove La Fontana .

Aquesta edició està marcada pel Conveni de Col·laboració signat entre FICMA i la Universitat de Barcelona.

Ambdues entitats mancomunen esforços i enforteixen vincles per recolzar que gran part dels continguts del festival, les pel·lícules de la Secció Oficial, es vegin a les aules de la facultat, en conseqüència amb els valors pedagògics del FICMA i de la UB.

En el marc d’aquesta unió, s’ha creat el Premio UniFiCMA: un jurat format per alumnes universitaris atorgaran el guardó a una de las pel·lícules de la Secció Oficial.

Petit FICMA, aposta pels més joves

FICMA creu en els valors pedagògics del cinema i en com es pot divulgar el respecte pel medi ambient a través de pel·lícules com les que des de fa 19 edicions selecciona el festival. Per això, el Petit FICMA dóna una nova passa a l’apropar-se a les escoles.

En col·laboració amb l’Agenda 21 i l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona el FICMA portarà als col·legis estrenes d’aquesta edició i promourà l’ús de l’audiovisual ambiental i Internet amb la plataforma: FICMATECA, una eina d’ús escolar que aproxima l’arxiu audiovisual ambiental del FICMA als docents i estudiants de forma online.

A més, la Biblioteca de Catalunya acollirà la Secció Focus Realitzadors Espanyols del festival. Aquesta 19a edició serà una finestra per a 7 realitzadors nacionals que s’impliquen pel canvi climàtic positiu de la nostra societat a través dels seus films.

Campanyes de sensibilització

Ni un Pez por la Borda és una campanya que es presentarà als Cinemes Girona el 6 de novembre a les 20h. Il·lustrada amb el film de Will Anderson HUGH’S FISH FIGHT (Regne Unit, 2012, 50’), que ha estat premiat als BAFTA, i que explica la llei de pesca europea que es basa en els descartes. És a dir, en tirar peixos morts al mar perquè no compleixen les lleis de quotes de pesca. peixos que serien comestibles i es llencen morts o moribunds.

Aprofitant la reunió de la UE per a revisar les lleis de pesca, FICMA s’uneix a aquesta campanya internacional amb més de 800.000 seguidors i recolzada per diferents celebrities, tant del món del l’espectacle com de la cuina.

El FICMA compta amb un important recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i enforteix la seva col·laboració amb la ong internacional WWF. Ambdues sumen esforços per aquesta i futures edicions del Festival Internacional del Cinema del Medi Ambient amb la finalitat de promoure la sensibilització i conscienciació ambiental mitjançant el cinema i l’audiovisual.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s